Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Mushroomburger. Υγιεινά, νόστιμα, απολαυστικά!

Μία υπέροχη συνταγή από τη Mayo Clinic. Πλούσια σε θρεπτική αξία, με χαμηλά λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Φυσικά αποτελεί και μία πολύ καλή βάση για πειραματισμό, καθώς το μανιτάρι μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα υλικά για πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη ρόκα και την παρμεζάνα και σας αφήνουμε να αυτοσχεδιάσετε. Επίσης μπορείτε να πειραματιστείτε και με τα ήδη υπάρχοντα υλικά, δοκιμάζοντας να ψήσετε το κρεμμύδι ή την ντομάτα.  Καλή επιτυχία!!

Υλικά
4 μεγάλα μανιτάρια portobello (12εκ διάμετρο)
1/3 του φλυτζανιού ξύδι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζανιού νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη)
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (αν σας αρέσουν τα καυτερά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 ψωμάκια ολικής αλέσεως για hamburger – ψημένα
4 φέτες ντομάτα
4 φέτες κόκκινο κρεμμύδι
4 φύλλα μαρουλιού

ΟΔΗΓΙΕΣ
Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και αφαιρέστε τα κοτσάνια τους. Τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο πιάτο με την πλευρά που ήταν το κοτσάνι να κοιτάζει επάνω.
Για να προετοιμάσετε τη μαρινάδα, χτυπήστε σε ένα μπολ το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Περιχύστε τα μανιτάρια, καλύψτε τα και αφήστε τα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα αναποδογυρίζοντας τα 1 φορά στο ενδιάμεσο.
Ανάψτε τα κάρβουνα ή την ψηστιέρα σας και ψήστε τα σε μέτρια φωτιά σε απόσταση 10 εκ. περίπου από τα κάρβουνα ή την πηγή θερμότητας, γυρίζοντας αρκετά συχνά για πέντε λεπτά περίπου στην κάθε πλευρά.
Χρησιμοποιείστε τη μαρινάδα που έμεινε στο πιάτο για να αλείψετε τα μανιτάρια την ώρα του ψησίματος.

Τοποθετήστε τα μανιτάρια στα ψωμάκια, μαζί με ντομάτα, μαρούλι και κρεμμύδι και απολαύστε ένα υγιεινό και πεντανόστιμο burger!

Πρωτότυπο κείμενο στην Αγγλική γλώσσα:
http://www.mayoclinic.com/health/healthy-recipes/NU00397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου