Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η γαλατόπιτα της κυρίας Ευανθίας από τη Λάρισα

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος βρεθήκαμε στη Λάρισα. Την Κυριακή το μεσημέρι μας έκανε το τραπέζι η κυρία Ευανθία, η μητέρα της φίλης μας της Χριστίνας.
Μετά το φαγητό εμφανίστηκε αυτή η απίστευτη γαλατόπιτα. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ευανθία για το γεύμα αλλά και τη συνταγή!!
Προσοχή, η αυθεντική συνταγή δεν έχει σπόρους κάρδαμου, το οποίο το προσθέσαμε εμείς.




ΥΛΙΚΑ
  • 500γρ φύλλο Βυρητού
  • 2 λίτρα γάλα
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4 φλιτζανάκια του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
  • 750γρ μαύρη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 10 σπόρους κάρδαμου
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού σπασμένα αμύγδαλα ανάλατα
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 1 κ.σ ζάχαρη και 1/2 κ.γ κανέλα για πασπάλισμα


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Λαδώνουμε τα φύλλα ένα ένα και τα απλώνουμε στο ταψί. Κάθε τρία φύλλα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και ζάχαρη με κανέλα.

ΚΡΕΜΑ
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 λίτρο γάλα και βάζουμε να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους, τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί, πριν βράσει, αδειάζουμε το μείγμα των υπόλοιπων υλικών μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα.
Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε και τους σπόρους κάρδαμου.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη την αδειάζουμε στο ταψί.
Βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
Μόλις κλείσουμε το φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και την αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσει.

Η πίτα τρώγεται κρύα, ακόμα και από το ψυγείο. Μπορεί να αποτελέσει το επιδόρπιο σας αλλά και το πρωινό σας,

Ευχαριστούμε κυρία Ευανθία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου