Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μανιτάρια γιαχνί

Μανιτάρια γιαχνί (μερίδες έξι)

Στην αρχαιότητα τα μανιτάρια θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Οι Φαραώ, μάλιστα, είχαν θεσπίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι ίδιοι είχαν το δικαίωμα να τα γεύονται και όχι οι κοινοί θνητοί.
Σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο ορισμένα είδη μανιταριών χρησιμοποιήθηκαν για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, ενώ τους αποδόθηκαν ακόμη και μαγικές ιδιότητες.
Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, που αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο π.χ. σε κορμούς δένδρων.
Πηγή: www.cosmo.gr

Υλικά

- 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
- 400 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 300 γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
- ½ φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
- 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδo
- 2 φύλλα δάφνη
- 1 κοφτή κουταλιά αλάτι
- 1 κουταλιά γλυκού άσπρο πιπέρι
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα μαραίνετε το κρεμμύδι με το λάδι για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα στα δύο και ανακατεύετε για 5 ακόμη λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και λίγο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 1 περίπου ώρα προσέχοντας να μην τελειώσει το ζουμί τους.
Σύσταση μίας μερίδας
Θερμίδες180
Πρωτεΐνες6,2gr
Λίπος10,2gr
Υδατάνθρακες15,6gr
Χοληστερίνη0mg


Πηγή: health.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου