Λίγα λόγια για τη Μπουγάτσα: Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους.
Πηγή: el.wikipedia.org
Υλικά (12-14 μερίδες)
1 πακέτο φύλλα σφολιάτας (2 φύλλα)
1 λίτρο γάλα σόγιας με γεύση βανίλια
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 ώριμες μπανάνες
Λεμόνι (2 κ. σ. χυμός)
2 βανίλιες
Ζάχαρη άχνη (πασπάλισμα)
Υλικά (12-14 μερίδες)
1 πακέτο φύλλα σφολιάτας (2 φύλλα)
1 λίτρο γάλα σόγιας με γεύση βανίλια
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 ώριμες μπανάνες
Λεμόνι (2 κ. σ. χυμός)
2 βανίλιες
Ζάχαρη άχνη (πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα σόγιας σε σχετικά μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα έως ότου δέσει η κρέμα. Έπειτα, με σβηστή φωτιά αλλά χωρίς να αποσύρουμε το μείγμα από το μάτι, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, τις πολτοποιημένες σε μπλέντερ μπανάνες, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Αναδεύουμε συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα. Απλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος ένα λαδόχαρτο και βάζουμε από πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας προσπαθώντας να «ντύσει» καλά όλο το εσωτερικό του πυρέξ. Έπειτα, αδειάζουμε την κρέμα και ακριβώς από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, ενώνοντας τις άκρες των φύλλων και στρίβοντάς τις. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o C, ώσπου η ελαφριά μπουγάτσα να πάρει ροδαλό χρώμα. Τέλος, όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και πολλή κανέλα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα σόγιας σε σχετικά μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα έως ότου δέσει η κρέμα. Έπειτα, με σβηστή φωτιά αλλά χωρίς να αποσύρουμε το μείγμα από το μάτι, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, τις πολτοποιημένες σε μπλέντερ μπανάνες, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Αναδεύουμε συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα. Απλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος ένα λαδόχαρτο και βάζουμε από πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας προσπαθώντας να «ντύσει» καλά όλο το εσωτερικό του πυρέξ. Έπειτα, αδειάζουμε την κρέμα και ακριβώς από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, ενώνοντας τις άκρες των φύλλων και στρίβοντάς τις. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o C, ώσπου η ελαφριά μπουγάτσα να πάρει ροδαλό χρώμα. Τέλος, όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και πολλή κανέλα.
Πηγή: www.aplita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου