Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα δροσιστικό και υγιεινό ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει τα αεριούχα αναψυκτικά.
Η
κανέλα και το γαρίφαλο έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια και είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, δίνοντας γεύση στον
καφέ, τα σιροπιαστά γλυκά, σε κέικ και μηλόπιτες, αλλά και στον κιμά, το
κόκκινο κρέας, ακόμη και τα πουλερικά.
Ειδικά,
όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η
γεύση.
Υλικά: 750
γρ.ζάχαρη 1,5 λίτρο
νερό 4 ξυλάκια κανέλας 2 γαρίφαλλα
Εκτέλεση: Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη , τα ξυλάκια κανέλας , τα γαρίφαλλα και το
νερό.
Αφήνουμε όλα τα υλικά για περίπου 20 λεπτά να βράσουν ,
ανακατεύοντας και αν χρειαστεί ξαφρίζοντας!
Μόλις γίνει παχύρευστο το σιρόπι το βγάζουμε απο τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε μπουκάλια.
μπορεί να διατηρηθεί εντός και εκτός ψυγείου.
Σερβίρεται αραιωμένο με κρύο νερό ή θρυμματισμένα παγάκια σα
γρανίτα.
Κανέλα
Στην
«Πολίτικη κουζίνα», του Τάσου Μπουλμέτη, ένας από τους ήρωες φροντίζει να δώσει
τον ακριβή ορισμό της_ «γλυκιά και πικρή όπως η γυναίκα» (όποιος το παρακάνει
στις ποσότητες, έχει γευθεί την πικράδα που αφήνει στο στόμα).
Με
καταγωγική ρίζα από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες, η κανέλα θεωρείται
από τα αρχαιότερα μπαχαρικά.
Η
κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, ενώ ανακουφίζει τους
καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, παρά ταύτα δεν
μπορεί να μπει σε μεγάλες ποσότητες στα πιάτα μας. Είναι θερμαντική,
εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την
αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Ο αποξηραμένος
φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του
κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα,
καθώς έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.
Όταν
προστίθεται στο φαγητό, αυξάνει αυτομάτως τον χρόνο συντήρησής του. Συναντάται
στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, καθώς… ανεβάζει τη θερμοκρασία,
τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Πολλοί
τη συγχέουν με την κάσσια, φυτό συγγενικό, που προέρχεται από την Κίνα και το
Βιετνάμ. Αν και η γεύση της είναι πιο δυνατή, εντούτοις η διάκριση είναι
δύσκολη όταν τα μπαχαρικά είναι σε μορφή σκόνης. Τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν
από τα αντίστοιχα της κανέλας, καθώς είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από
λεπτές στρώσεις.
Γαρίφαλο
Ή
αλλιώς μοσχοκάρφι. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει
από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει
ήπια αντισηπτική δράση.
Συμβάλλει
στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται
θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και
φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την
καρδιά.
Τονώνει
την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.
Το
γαρίφαλο προσφέρει τα χαρίσματα του σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, τα
καπνιστά και το ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες
με ντομάτα, ακόμα και τις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρωματίζει πολλές
φορές το ρύζι και το τσάι.
Προσοχή
στις ποσότητες, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό – συνιστάται, να
αφαιρείται από το φαγητό προτού σερβιριστεί.
Άλλες ιδέες για δροσιστικά και υγιεινά αναψυκτικά θα βρείτε παρακάτω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου