Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σαλάτα με μυρωδικά και κινόα

Λίγα λόγια για την Κινόα:
Η κινόα (ή κίνβα) ήταν κατά τους Ίνκας μια αληθινά χρυσή τροφή, η «μητέρα όλων των δημητριακών», πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Βολιβίας και του Περού.


Η θρεπτική της αξία: Περιέχει περισσότερες πρωτεϊνες από οποιοδήποτε δημητριακό: 16,2% σε σύγκριση με το 14% του σιταριού και το 7,5% του ρυζιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα στα αμινοξέα λυσίνη, μεθιονίνη και κυστίνη και επιπλέον περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Επιπλέον όμως έχει πολύ χαμηλότερα λιπαρά από αυτές τις τροφές και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τι μας προσφέρει: Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, πολύ καλή και για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και, επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πηγή: www.bodytalk.gr

Και τώρα η συνταγή μας!!

Υλικά
·        1/2 φλιτζ. κινόα
·        2 ματσάκια μαϊντανό
·        1 ματσάκι κολίανδρο
·        2 κ.σ. άνηθο
·        1/2 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
·        1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Για το ντρέσινγκ:
·        6 κ.σ. ελαιόλαδο
·        ξύσμα από 1 μεσαίο λεμόνι
·        3 κ.σ. χύμο λεμονιού
·        1 κ.γλ. αλάτι χονδρό

Για το γαρνίρισμα:
·        λίγη φρέσκια μέντα
·        μερικές φετούλες λεμονιού


Εκτέλεση
Ξεπλένουμε την κινόα σε πολύ νερό, τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι ώστε να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας. Στη συνέχεια στραγγίζουμε, τοποθετούμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε αυστηρά μέχρι 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Απομακρύνουμε από το μάτι και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η κινόα. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε με μια πετσέτα το μαϊντανό, τον κολίανδρο και τον άνηθο, πετώντας τα σπασμένα φυλλαράκια. Σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού με το αλάτι. 
Σε ένα μεσαίο μπολ, αναμειγνύουμε την κινόα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, την καυτερή πιπερίτσα και το κρεμμυδάκι και ρίχνουμε σιγά σιγά το ντρέσινγκ. Αφήνουμε τη σαλάτα για λίγο στην άκρη για 15 λεπτά και κατόπιν δοκιμάζουμε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι.
Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα μέντας και μερικές φετούλες λεμονιού.

Για 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Συνταγή από: www.mamapeinao.gr

Για περισσότερες σαλάτες, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου