Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πιπεριές γεμιστές με κασέρι, ελιές και φέτα


Ένα πιάτο καλοκαιρινό, Ελληνικό και πεντανόστιμο. Ο συνδυασμός της πιπεριάς Φλωρίνης με τη φέτα είναι κάτι που θα το συναντήσουμε σε πολλές πόλεις και χωριά της Μακεδονίας, με πολλούς διάφορους συνδυασμούς και παραλλαγές. Η παραλλαγή που βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε δίνει τελικό αποτέλεσμα ιδανικό για ουζομεζέ ή για πρώτο πιάτο. Επίσης τώρα που ζέστανε ο καιρός μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ μεσημεριανό. Τα βασικά υλικά πρσφέρονται φυσικά και για πειραματισμό. Για μια πιο "βαριά" εκδοχή του πιάτου θα μπορούσαμε να ψιλοκόψουμε λουκάνικο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.


YΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

5 μεγάλες πιπεριές Φλώρινας (ή πράσινες, κόκκινες, κίτρινες κλπ.)
ελαιόλαδο
αλάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελιές πράσινες ή μαύρες, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα ή από κονσέρβα
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι ή θρούμπι
μία καλή πρέζα μπούκοβο, ξερή καυτερή πιπεριά ή μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι κασέρι, χοντροτριμμένο
3-4 κουταλιές ή περισσότερό ξερά ψίχουλα από ψωμί ολικής ή πολύσπορο
2 κουτ. σούπας ούζο
1 ½ φλιτζάνι φέτα σκληρή, κομμένη σε κυβάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230oC.  Πλύντε, στεγνώστε και κόψτε κατά μήκος στη μέση τις 4 πιπεριές, κόβοντας και το κοτσάνι, αν μπορείτε, για να κρατήσουν το σχήμα τους. Βγάλτε και πετάξτε τους σπόρους. Ανάψτε το γκριλ και βάλτε σε λαμαρίνα στο φούρνο οκτώ μισές πιπεριές, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε τη λαμαρίνα περίπου 8 εκ. από το γκριλ και ψήστε τις πιπεριές μερικά λεπτά, να μαυρίσει και να φουσκώσει η πέτσα τους. Βγάλτε από το φούρνο, αφαιρέστε όση πέτσα έχει φουσκώσει και τοποθετήστε τις πιπεριές σε πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.

Κόψτε σε κυβάκια τις υπόλοιπες πιπεριές. Σε τηγάνι ζεστάνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλατίστε το κρεμμύδι και σοτάρετε στο λάδι, μαζί με την πιπεριά. Όταν μαλακώσουν, σε 8-10 λεπτά, προσθέστε τις ελιές, το σκόρδο, την ντομάτα, το θυμάρι και την καυτερή πιπεριά, αν τη χρησιμοποιείτε. Βράστε ανακατεύοντας 3-4 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το κασέρι, τα ψίχουλα, το ούζο και μπόλικο πιπέρι - αν δεν βάλατε καυτερή πιπεριά. Πρέπει το μείγμα να γίνει σφιχτό. Αν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλα ψίχουλα. Γεμίστε τις πιπεριές, μοιράστε από πάνω τα κυβάκια της φέτας και ψήστε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει και να ροδίζει το τυρί. Σερβίρετε ζεστές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να σκληρύνει και να μη λιώσει η φέτα στο ψήσιμο, κόψτε τα κυβάκια αποβραδίς, ή μία μέρα πριν, και αφήστε τα σε μια στρώση σε πιάτο στο ψυγείο, χωρίς να τα σκεπάσετε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου