Υλικά (για 12-24 άτομα):
1 κεσεδάκι μαργαρίνη 250 γρ.
μισό κεσεδάκι ζάχαρη
1,5 κεσεδάκι σιμιγδάλι ψιλό
μισό κεσεδάκι φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλο
ασπρισμένο και ψιλοτριμμένο
2 κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
1 κ. γλ. σόδα
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
μισό κ. γλ. κανέλα
2 βανίλιες
5 αυγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια,
που θα χτυπηθούν σε ελαφριά μαρέγκα)
ξύσμα λεμονιού
4 σφιχτά ροδάκινα κομμένα σε μισοφέγγαρα
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο (αν έχετε
σπιτική καλύτερα ακόμα) ή ροδάκινο
Εκτέλεση:
(Tip: Το κεσεδάκι της μαργαρίνης θα
χρησιμοποιηθεί σαν μεζούρα για τα άλλα υλικά)
Σε μπολ ανακατεύετε το σιμιγδάλι, το
αμύγδαλο ή φιστίκι, τις βανίλιες, την κανέλα και το μπέικιν. Διαλύετε σε ένα
ποτήρι το κονιάκ ή το λικέρ με τη σόδα.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε τη μαργαρίνη με
τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά. Ρίχνετε σιγά-σιγά και τους κρόκους.
Μετά προσθέτετε το μείγμα του σιμιγδαλιού,
το γιαούρτι, το διάλυμα με τη σόδα.
Στη συνέχεια βάζετε το ξύσμα και την
μαρέγκα και ανακατεύετε ελαφρά.
Όλο αυτό το μείγμα το βάζετε σε βουτυρωμένο
και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι πυρέξ. Σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ τοποθετείτε
τα κομμένα ροδάκινα.
Πασπαλίζετε λίγη ζάχαρη πάνω στα ροδάκινα
και ψήνετε σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω- κάτω στους 175 βαθμούς για 30΄- 40΄
μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε
το σιρόπι.
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη
μαρμελάδα για 5΄να γίνει σιρόπι ελαφρύ και το ρίχνετε προσεχτικά πάνω στο κρύο
γλυκό.
Διατηρείται στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου