Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Στη νότια Γαλλία το λένε Ratatouille: Λαχανικά στην κατσαρόλα με ελιές

Στη νότια Γαλλία, το λένε ρατατούιγ... γιατί κι εκεί αγαπούν το καλοκαίρι. Το σερβίρουν σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως γεύμα, συνοδευόμενο από ζυμαρικά, ψωμί ή ρύζι. Το παραδοσιακό αυτό πιάτο το συναντάμε σε διάφορες περιοχές με διαφορετικές ονομασίες. Φυσικά στη χώρα μας, παραλλαγή του ratatouille είναι το μπριάμ ή τουρλού.


Υλικά για 4 άτομα:


    6 κολοκύθια μέτρια, κομμένα σε ροδέλες
    2 κρεμμύδια (ισπανικά) κομμένα σε φέτες
    6 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε ροδέλες
    3 πιπεριές-κέρατα κομμένες σε λωρίδες
    6 ντομάτες χονδροκομμένες, χωρίς τη φλούδα
    3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
    8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    100γρ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
    4-5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση:

Σε ένα βαθύ, μαντεμένιο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνετε έξι κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σταδιακά προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια, το σκόρδο και στο τέλος ρίχνετε και τις ντομάτες.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, πασπαλίζετε τα λαχανικά με το θυμάρι και κλείνετε το τηγάνι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
Προσθέτετε τις ελιές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι. Συνεχίζετε το βράσιμο για 10-15 λεπτά επιπλέον μέχρι να μαγειρευτούν καλά όλα τα λαχανικά.
Αφαιρείτε τα κλωνάρια θυμαριού και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου