Λίγα λόγια για την Κινόα:
Η κινόα (ή κίνβα) ήταν κατά τους Ίνκας μια αληθινά χρυσή τροφή, η «μητέρα όλων των δημητριακών», πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Βολιβίας και του Περού.
Υλικά για 2 ατομικές σαλάτες
- 1 φλυτζάνι κινόα
- 2 1/2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 πιπεριά σε κύβους
- 2 ντομάτες χωρίς τους σπόρους σε κύβους
- 5-6 φυλλαράκια δυόσμο
- 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα το μέγεθος)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι-πιπέρι κατά βούληση
Παρασκευή
- Βράζουμε για 20΄περίπου την κινόα, αφού την ξεπλύνουμε πολύ καλά.
- Την κρυώνουμε σε σουρωτήρι κάτω από τη βρύση
- Αφού σουρώσει και στεγνώσει καλά η κινόα ,προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τ’ ανακατεύουμε καλά αλλά ελαφριά για να μην λιώσουμε την τομάτα.
- Αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναριστεί και να μοσχομυρίσει και σερβίρουμε
TIP
Επειδή η κινόα θεωρείται τροφή με πρωτεiνες υψηλής διατροφικής αξίας αυτό το ταμπουλέ μπορεί να αντικαταστήσει θαυμάσια ένα πλήρες γεύμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου