Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με αξιοσημείωτη διατροφική αξία.
Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του
συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
Περιέχει καλής ποιότητας λιπαρά και είναι χαμηλή σε νάτριο και διαιτητική
χοληστερόλη.
Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων αίματος, γι’ αυτό και θεωρείται ένα πολύτιμο δημητριακό για άτομα με υπερχοληστερολαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτό το πεδίο βοηθούν σημαντικά και τα αντιοξειδωτικά της που πιστεύεται ότι προσφέρουν περαιτέρω προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Παράλληλα, ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα την καθιστούν ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο για άτομα με διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση. Επίσης η βρώμη προάγει σημαντικά τον κορεσμό, αφού μας χορταίνει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων αίματος, γι’ αυτό και θεωρείται ένα πολύτιμο δημητριακό για άτομα με υπερχοληστερολαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτό το πεδίο βοηθούν σημαντικά και τα αντιοξειδωτικά της που πιστεύεται ότι προσφέρουν περαιτέρω προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Παράλληλα, ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα την καθιστούν ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο για άτομα με διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση. Επίσης η βρώμη προάγει σημαντικά τον κορεσμό, αφού μας χορταίνει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ COOKIES ΒΡΩΜΗΣ
Υλικά για 12 περίπου μεγάλα cookies
• ½ φλιτζάνι ταχίνι
• ½ φλιτζάνι μέλι
• 1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα
• ½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
• 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
• ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας ή μισή πλάκα κουβερτούρας (50 γραμ.
περίπου) κομμένη σε μικρότερα κομμάτια
• ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
• αντικολλητική λαδόκολα
Προετοιμασία
1. Ανακατεύετε το ταχίνι με το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα.
2. Προσθέτετε λίγες λίγες τις νιφάδες της βρώμης ή των δημητριακών, και τέλος ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα.
3. Καλύπτετε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και μοιράζετε με το κουτάλι το μείγμα περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού (θα απλώσει καθώς ψήνεται).
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8 - 10 λεπτά.
5. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο είναι πολύ μαλακά, γι’αυτό θα πρέπει να τα αφήσετε λίγη ώρα για να κρυώσουν ώστε να τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο ή για να τα σερβίρετε.
• ½ φλιτζάνι ταχίνι
• ½ φλιτζάνι μέλι
• 1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα
• ½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
• 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
• ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας ή μισή πλάκα κουβερτούρας (
• ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
• αντικολλητική λαδόκολα
Προετοιμασία
1. Ανακατεύετε το ταχίνι με το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα.
2. Προσθέτετε λίγες λίγες τις νιφάδες της βρώμης ή των δημητριακών, και τέλος ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα.
3. Καλύπτετε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και μοιράζετε με το κουτάλι το μείγμα περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού (θα απλώσει καθώς ψήνεται).
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8 - 10 λεπτά.
5. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο είναι πολύ μαλακά, γι’αυτό θα πρέπει να τα αφήσετε λίγη ώρα για να κρυώσουν ώστε να τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο ή για να τα σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου