Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ρεβίθια του Μπεκρή

Τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας.
Θεωρείται μια πλήρης τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας.
Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες,υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλι, χαλκό, ζίγκο, βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη..
Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη.
Είναι δηλαδή μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει από πολλές παθήσεις.
Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν από τα άλλα όσπρια λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών τους, που ανέρχονται στο 20% – 30%, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα σε άριστη αναλογία και ιδιαίτερα το αμυνοξύ μεθειονίνη, για αυτό τον λόγο οι πρωτεΐνες του ρεβιθιού θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες.
Οι πρωτεΐνες των άλλων οσπρίων , φρούτων και λαχανικών ταξινομούνται ως “μερικώς πλήρεις” ή “ελλειμματικές” επειδή το ποσοστό των απαραίτητων αμινοξέων τους είναι χαμηλό και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπινου οργανισμού.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Τα ρεβίθια του Μπεκρή

Υλικά:
  • 500 gr. ρεβίθια
  • λευκό κρασί Ζίτσας
  • 250 gr. ντομάτες Πρεβέζης
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 150 gr. καρότα
  • 1 ματσάκι άγρια μέντα βουνού
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτάλια αλάτι
  • 1 κουτάλι πιπέρι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε αντί για νερό, λευκό κρασί, για να βράσουν.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα σουρώνουμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε μια μικρή λεκανίτσα.
Κόβουμε τις φρέσκιες ντομάτες σε ζάρια, χοντροκομμένο κατσαρό μαϊντανό, τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένη μέντα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά όπως κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό), δυόσμο, κάρυ, κύμινο ή ότι άλλο πιστεύουμε ότι ταιριάζει.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου