Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Ρεβιθάδα με ντομάτα, κολοκύθι και κόλιανδρο

  • ΚόλιανδροςΜπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Coriandrum Sativum, γνωστό και ως Κοριός ή Κουτβαράς. Συναντιέται στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μικρό φυτό το οποίο ζει πολλά έτη με όμορφα μικρά λευκά ή κόκκινα λουλούδια. Το φυτό δεν έχει όμορφη μυρωδιά παρά μόνο όταν αποξηρανθεί.
    Γνωστό από την αρχαιότητα, πιθανολογείται ότι καλλιεργούνταν στους κήπους της Βαβυλώνας, προσφερόταν ως λιχουδιά με το κρασί και είναι γνωστό συστατικό του "Νερού της Καρμέλ" που φτιάχνανε οι μοναχοί της Καρμέλ.

    Για το πιάτο
    • 30 γρ. ελαιόλαδο
    • 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
    • 80 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε μικρά καρέ
    • 60 γρ. ντομάτα κονκασέ
    • 800 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
    • 400 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή νερό
    • 15 γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
    • 20 γρ. χυμό λάιμ
    • αλάτι


    Για το πιάτο
    Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά.
    Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το κολοκύθι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
    Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ρεβίθια και τον ζωμό(ή το νερό) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι και να αρχίσει να χυλώνει η ρεβιθάδα.
    Τέλος, αλατίζουμε και προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον χυμό λάιμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου