Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Παντζαροσαλάτα Με Πορτοκάλι Και Μάραθο

Γνωστό από την αρχαιότητα, το παντζάρι θεωρούνταν ένα πολύτιμο θρεπτικό λαχανικό. Τα φύλλα του μαγειρεύονταν με μέλι και κρασί, ενώ η χρωστική του χρησιμοποιήθηκε ως βαφή μαλλιών. Λέγεται ότι στο ναό των Δελφών το προσέφεραν στο θεό Απόλλωνα και πίστευαν ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια, γι’ αυτό διατηρούσε την ομορφιά της. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γραμμ.). Επομένως, δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση στη διατροφή μας, αλλά πολλά περισσότερα ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.
Διατροφική αξία Με την απαλή υφή του και το υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα του είναι ασυναγώνιστο όσον αφορά την υψηλή θρεπτική αξία του. Είναι πλούσιο σε:
  • Βιταμίνη Α     Βιταμίνη C      Κάλιο      Νάτριο         Φώσφορο      Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο       Σίδηρο      Ψευδάργυρο       Μαγγάνιο    Χαλκό        Σελήνιο
Τα φύλλα του έχουν τις ίδιες σχεδόν βιταμίνες με αυτές που περιέχει το σπανάκι, πλούσια σε β-καροτίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.
Πού κάνει καλό Όσον αφορά τις ιδιότητες του παντζαριού, θα πρέπει να τονίσουμε ότι καταπολεμά εμπύρετες καταστάσεις, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα και άλλες, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, λειτουργεί ως πρώτης τάξης φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.
Όσο για το χυμό του, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ καλό φάρμακο για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και αρτηριοσκλήρωσης, ενώ καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή. Επίσης, ο χυμός του μαζί με μία κουταλιά μέλι πριν από το πρωινό ανακουφίζει τα συμπτώματα ενός στομαχικού έλκους. Τέλος, κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα συστατικό τους ανεβάζει ένα από τα επίπεδα ενός ενζύμου που φαίνεται πως καταπολεμά κάποια είδη καρκίνων.

Υλικά για 2 μερίδες:
  • 2 μέτρια προς μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα και βρασμένα
  • 2 μέτρια πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 μέτρια ρίζα μάραθου
Σπόροι Μάραθου by MotherNature.gr
Για το ντρέσσινγκ:
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. άσπρο ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουτ. της σούπας μαραθόσπορους, φρεσκοκομμένους
  • 1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. του γλυκού σιρόπι αγαύης
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε σε φετούλες
  2. Κόβουμε τα βρασμένα παντζάρια σε φέτες
  3. Καθαρίζουμε τη ρίζα μάραθου και κόβουμε το κάτω μέρος
  4. Κόβουμε τη μαραθόριζα σε πολύ λεπτές φετούλες
Για το ντρέσσινγκ:
  1. Τρίβουμε τους μαραθόσπορους σε μύλο του καφέ.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσσινγκ.
  3. Απλώνουμε σε μία πιατέλα τις φέτες πορτοκαλιού, τα παντζάρια και το μάραθο.
  4. Ραντίζουμε με το ντρέσσινγκ και γαρνίρουμε αν θέλουμε με φύλλα μάραθου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου